Bahan - Bahan
500 gram - coklat masakan hitam.
200 gram - coklat masakan putih
100 ml - susu uht
pewarna
Teknik Penyediaan :-
- panaskan susu separuh dari 100 ml tersebut.. kemudian masukkan coklat hitam dan kacau sehingga cair.. boleh juga guna teknik double - boiler.
- Kemudian.. isikan dalam acuan. gelek sehingga rata.. dan buang lebihan coklat dr dalam acuan tersebut.. dan biarkan ianya mengeras.
- dan lakukan perkara yang sama utk coklat putih tersebut. dan bahagi kepada beberapa bahgian dan masukkan pewarna.. kemudian boleh laa di letakkan dalam acuan yg lebih kecik.. dan biarkan mengeras.
- bentuk boleh digubah mengikut selera pemilik coklat tersebut.
- sesuai utk dijadikan hantaran atau pon utk dihadiahkan kepada insan tersayang.. selamat mencuba..
sy suka.. nmpk mcm senang.. org kemaman ker?
ReplyDeleteyer..saya org kemaman... sebenarnya.. senang jer kalau kena cara... coklat ni cuma perlukan kita ambik masa.. so bagi yg kurang sabar.. memang bermasalah laa sket..
ReplyDelete